Imikän kevät alussa, 4.5.2013 |
Rakastan kimalaisia, niiden pörröisyyttä ja tapaa miten ne lentää. Mietin monesti, miten noin suurta jumbojettiä pystyy niin pienet siivet kannatella ja siirtää paikasta toiseen niin sulavasti.
Mikäli haluaa puutarhaansa keväästä lähtien kimalaisia kannattaa siirtää ostoslistalle erilaisia krookuksia, pajuja ja imiköitä. Aikaisin keväällä kukkivia perennoja on vähänlaisesti ja imikät ovat niistä ehkä parhaimpia¨tarjoamaan kevätpörriäisille syötävää.
Aurinkoisina päivinä kukissa pyörii monen näköistä ja kokoista kimalaista. Kesällä ja syksyllähän kimalaisille ja muille pikkuöttiäisille mieluisia kasveja on paljon tarjolla.
Keväällä 2013 näkyi monissa Boraginaceae- eli lemmikkikasvien heimon kasveissa pahoja vaurioita - lemmikit, rotkolemmikit ja imikät olivat kärsineet talvesta ja kasvustot olivat monin osin kuolleet. Vaikka talvivaurioita tulee, niin nämä kasvit uudistuvat nopeasti ja loppukesästä ei vaurioita huomaa olevankaan.
Punaimikkä, Pulmonaria rubra, 12.5.2013 |
Punaimikkällä on pitkähkö karhean karvaiset lehdet ja se on puutarhan pitempiaikaisia imikkäasukkeja. Se on kukkinut puutarhassa punaisin kukin vuodesta 2006.
Punaimikkä etualalla kesäkuussa 2013 |
Pulmonaria angustifolia 'Azurea', 12.5.2013 |
Kaitaimikkä 'Azurea' kukki pionitarhassa, mutta avoimen paikan ja tuulen takia kimalaiset välttelevät paikkaa. Tämä on peräisin Särkän perennataimistolta vuonna 2006.
Myöhemmin toukokuussa kukinta on edennyt ja heleä lehdistö on parhaimmillaan. Kukinnan jälkeen onkin hyvä leikata kukkavarret pois, jotta lehdistö saa rauhassa voimistua.
Kaksi alla olevaa ovat pehmoimikkä, Pulmonaria mollis ja 'Blue Ensign' - ne ovat niin samanoloiset kukintavaiheessa, ettei niitä pysty erottamaan.
Lehtoimikkä, Pulmonaria obscura 23.5.2013 |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jokainen kommentti lämmittää kovasti mieltä ja ilahdun niistä paljon. Kiitos sinulle viestistä. :)