Hyvää alkanutta uutta puutarhavuotta 2014!
Aurinko pilkistää pitkän pimeän tauon jälkeen! Lunta oli viimeksi
joulukuun alussa - joulu ja uusivuosi olivat mustia. Viime
viikonloppuna tuli noin viitisen senttiä hienoa lunta. Kuu ja aurinko
näyttäytyvät. Olen niin kaivannut valoa - nyt jaksaa taas.
Kirjoitin joulupukille kirjeen - toivoin kahta asiaa: villasukkia..
.. ja Sen Oikean Puutarhaharrastajan kirjan:
Latinaa puutarhureille
Kirja on kutkuttanut kirjakauppojen hyllyissä jo pitään ja olen sitä aina salaa selaillut, enkä ole malttanut sitä hankkia.
Kirja on yksi kauneimmista kirjoista ja niin täynnä tietoa - ei tokikaan kaikkea tietoa ole tästäkään saatavilla, mutta hyvä alku jo tieteellisten nimien opiskeluun.
Niin se vain on, että tieteelliset nimet kun on hyvä osata. Ei siksi, että se olisi jotenkin hienostelua tai muuta sellaista vaan siihen on olemassa muita hyviä syitä. Moni nostaa karvansa pystyyn ja tuumaa ettei halua edes opetella. En näe mitään syytä siihen miksi muutamaa tieteellistä nimeä ei voisi opetella. Kotimaiset kasvien nimet muuttuvat ja ne eivät välttämättä kerro niin paljon kuin tieteelliset nimet.
Kyllä - ne on vaikeita muistaa, kirjoittaa, mutta tieteellisiin nimiin on kätketty niin paljon tietoa kasvista, esimerkiksi sen ominaisuuksista, kukkien väristä, kasvutavasta, kasvupaikkavaatimuksista tai kasvin löytäjästä. Album tai alba kertovat kukan olevan valkoisia tai nigra, nigrum taas siitä, että kasvin kukat tai sen osat on tummia, ellei jopa mustia. Horizontalis taas kertoo kasvin maanmyötäisyydestä.
Lisäksi voit keskustella kenen kanssa vain ja tiedät varmasti, että keskustelette samasta kasvista kun käytätte tieteellistä nimeä. Tämä taas tuo eri maailman äärissä asuvat puutarhaharrastajat yhteen, kun luovutaan niistä kotimaisista nimistä joita se esim. amerikkalainen puutarhaharrastaja ei kuitenkaan tiedä tai tunne. Tästä syystä blogissani on tieteelliset nimet esillä jos kääntäjät ei kaikkea tekstiä osaa kääntää - tieteellisestä nimestä ei kuitenkaan voi erehtyä.
Kirjasta löytyy ohjeet ja kivaa pientä tietoa:
Kun opettelee muutaman sanan osaa taimistollakin jo pelkistä tieteellisistä nimistä päätellä monenlaista asiaa. Itseä suunnattomasi kiehtoo suuret kasvimatkailijat ja heidän löytönsä. On hauskaa löytää jo nimien perusteella, että mitä kaikkea kukakin löytäjä on aikoinaan meille löytänyt.
Hyvä ja tarpeellinen joululahja :). Viimeksi Tallinnassa puutarhamyymälässä käydessäni, olisi latinalaisten nimien osaamisesta ollut apua kasvien valinnassa.
VastaaPoistaJoku pieni kompakti kirja sopisi juurikin sellaiseen taimistossa selailuun. Toivottavasti sellaisen joku vielä tekisi..
PoistaOlit ollut kiltti kun sait molemmat toivomasi:)
VastaaPoistaHyvää puutarhavuotta 2014!
Tällä kertaa näin, tiedä sitten miten ensi jouluna. ;)
PoistaMolemmista lahjoista on varmasti sekä hyötyä että iloa. Villasukkia tarvitaan juuri nyt kovilla pakkasilla, että voi lämpöisenä heittäytyä latinan kielen saloihin.
VastaaPoistaHyödylliset lahjat ovat parhaita, kun pääsevät käyttöön.
PoistaHei Quu!
VastaaPoistaKivankuuloinen kirja tuo "Latinaa puutarhureille". Uinuva tarve heräsi heti... Laitoin haun ja eka osuma johdatti samalle myyjälle, josta juuri tänään tuli toinen tilaamani kirja, "Ihmiskunnan syötävä historia". Joululahjaraha on vielä miltei käyttämättä, hmm, ehkä taidan tehdä siihen toisen loven suosituksestasi :)
Mukavia pakkaspäiviä uusissa villasukissa T. Tuulia-tuu
Kivaa nähdä sinua täällä. <3
PoistaMukavaa, että molemmat toiveesi toteutuivat! Minä pidän myös tuosta kirjasta. Siihen on koottu kauniita kuvia ja mukavasti tietoa. Kun vaan ne tieteelliset nimet oppisi...
VastaaPoistaYksi samantyylinen, mutta vanhempaa perua oleva kirja tuli vastaan kirjastossa. Se on toivelistassa ..
Poista