Riekaleiset lehdet, äkämäiset varret, vaaleanvihreitä toukkia lehdillä ja mustia jätöksiä lehdellä - ensi tututustuminen kärhöpistiäiseen.
Rivaripihassa kasvaa jalostettuja kärhöjä, mutta vain alppikärhössä oli tuhoja. Leikkasin vioittuneet varret pusseihin ja toukat annoin lemmikkihämähäkin hoidettavaksi. Äkämäkohtia voisi kevyesti painella niin toukat eivät kehittyisi, mutta oli näppärämpi isokokoisesta kärhöstä vain leikata huonokuntoiset kohdat pois.
"Tuntomerkit
Tumma pää ja eturuumis, oranssi takaruumis. Siivet ovat tummat, samoin etujalat. Takajalkojen sääri ja reisi ovat oranssit. Hidas lentäjä. Toukka on vaaleanvihreä. Koko aikuinen 7-9 mm.
Elinympäristö ja elämäntavat
Aikuiset munivat kärhöjen varsiin, johon kehittyy jonkin ajankuluttua kohouma. Suosittuja ovat luonnonlajit ja niistä jalostetut lajikkeet, alppikärhöt ja lumikärhöt sekä keltakärhöt ovat suosittuja. Toukkia voi olla runsaasti ja ne syövät kärhöjen nuoret versot nopeasti lehdettömiksi. Talvehtii keskenkasvuisena kotelona maassa.
Milloin voi havaita
Aikuiset lähtevät liikkeelle touko-kesäkuussa ja toukat ilmestyvät kesäkuun lopulla. Toukat pudottautuvat noin kolmen viikon kuluttua maahan koteloitumaan." - Ötökkätieto.fi/kärhöpistiäinen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jokainen kommentti lämmittää kovasti mieltä ja ilahdun niistä paljon. Kiitos sinulle viestistä. :)